SÜT DİŞLERİNİN BAKIMI
Ağız hijyeniyle ilgili alışkanlıklar, bir rutinin parçasıdır ve zaman içinde edinilirler. Çocukların ağız sağlığını nasıl koruyabiliriz? Ağız bakımını onlara ne zaman öğretmeye başlamalıyız? Florür gerçekten diş çürümesinin önlenmesine yardımcı olur mu? Florürü çocukların kullanmasıyla ilgili herhangi bir risk söz konusu mu? Çocukların diş sağlığı için oldukça önemli olan bu soruların cevaplarını bu sayfada bulabilirsiniz.
ÇOCUKLARIN DİŞLERİ: DİŞLERIMİZE NASIL BAKABİLİRİZ?
Süt dişleri çocukların sağlıklı gelişimi için önemlidir. Bu nedenle bakımlarının yapılması gerekir. Süt dişlerinin rolü nedir? Sağlıklı olmalarını sağlamak için ne yapmalıyız? Süt dişleri için en iyi fırçalama tekniği nedir? Çocuğunuzun küçük yaştan itibaren iyi fırçalama alışkanlıkları geliştirmesi için ne yapabilirsiniz? Tüm soruların cevapları aşağıdadır!
SÜT DİŞLERİNİN ÖNEMLİ ROLÜ
İnsanlar hayatları boyunca iki diş kümesi çıkarırlar. İlk diş kümesi çoğunlukla süt dişi olarak bilinir. Genellikle 6 ay ile 2,5 yaş aralığında görülürler. Bu dişler geçicidir ve 20 tanedir. Bunlar:
8 kesici diş
4 köpek dişi
8 azı dişidir
Süt dişleri çocuğunuzun ağzında uzun süre kalmıyor olsa da, çocukların gelişimi için oldukça önemlidir. Konuşmaya, dil gelişimine, kalıcı dişlerin hizalanmasına ve çiğneme fonksiyonunun gelişimine katkıda bulunurlar.
SÜT DİŞLERİNİN ZAYIF OLMASI
Çok küçük çocuklarda, süt dişleri kalıcı dişlerden daha kısadır. Diş minesi ve dentin daha incedir ve daha az minerale sahiptir. Bu da süt dişlerini çürümeye daha meyilli hale getirir.
Bu nedenle çocuklara süt dişi bakımı ve sağlıklı beslenmeye ilişkin temel prensiplerin öğretilmesi önemlidir.
Erken yaştan itibaren diş hekimine düzenli olarak gitmeme, yetersiz diş fırçalama ve şekerli yiyecek tüketimi ağız problemlerinin gelişimini tetikler. Bu faktörler ergenlik döneminde çürük oluşumunu dahi etkiler.
ÇOCUKLARA ÖZEL BİR UYGULAMA
İlk dişlerini fırçalamalarından, diş hekimine ilk kez gitmelerine kadar çocuğunuzun diş bakımına ilişkin tavsiyeleri burada bulabilirsiniz.
Dişlerin düzenli olarak temizlenmesi, çocukların sağlığı için çok önemlidir. Aşağıdaki ipuçlarını uygulayın ve çocuğunuzun çürüklerden korunmasına yardımcı olun:
Banyo zamanı bebeğinizin diş etlerini yumuşak bir diş fırçasıyla fırçalayın veya bunu sizin kontrolünüzde kendisinin yapmasını sağlayın. Bu, diş fırçalamayı yıkanma rutininin bir parçası olarak algılamalarını sağlar.
Çocuğunuzun diş macununu yememesine veya emmemesine dikkat edin.
Bir kez yatmadan önce ve en az bir kez de gün içinde olmak üzere çocuklarınızın dişlerini günde iki kez, yumuşak bir diş fırçasıyla fırçalayın veya bunu sizin kontrolünüzde kendisinin yapmasını sağlayın.
Çocuğunuz dişlerini yedi veya sekiz yaşına gelene kadar sizin denetiminizde fırçalasın. Dişlerini ya siz fırçalayın ya da kendisi fırçalıyorsa nasıl fırçaladığını izleyin. Yedi veya sekiz yaşından itibaren çocuğunuz kendi dişini fırçalayabiliyor olmalıdır. Ancak yine de dişlerini iyi fırçalayıp fırçalamadığını kontrol etmek için iki dakika boyunca onları izlemeniz iyi bir fikirdir.
TAVSİYE
Ağızda, bakteri üreten asit sebebiyle çürükler meydana gelir. Bu asit, diş minesine etki eder ve beyaz lekelerin oluşmasına sebep olabilir. Bu lekeler çok fazla görünür olmasa da çıplak gözle görebilirsiniz. İlk ağız sağlığı muayenesinden önce bir çocuğun ağzında çürük olup olmadığını kontrol etmenin en iyi yolu onu bir diş hekimine, çocuk doktoruna veya pratisyen hekime götürmek olabilir.
Süt dişleri 5 veya 6 yaşlarında dökülmeye başlar. Son süt dişleri ise yaklaşık 10-11 yaşındayken dökülür. 6 yaş sonrası ikinci dişler çıkmaya başlar. Bu nedenle bu süreçte yeni ağız hijyeni alışkanlıklarının benimsenmesini tavsiye ediyoruz
İlgili içerik:
MARKANIN TARİHİ
LISTERINE®, modern tıbbın başlangıcına uzanan, 130 yıldan uzun bir geçmişe sahiptir.
KOMPLE AĞIZ BAKIMI
Sadece diş fırçalamanın bakterileri uzak tutacağını düşünebilirsiniz ama ne yazık ki, ger...
ÜRÜN YELPAZESİ
LISTERINE® komple ağız bakımı için günlük kullanıma yönelik ağız bakım ür...